|
Bolesti i liječenje
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori – prijatelj iz djetinjstva
Čovjek se zarazi s HP već u djetinjstvu
Helicobacter pylori (HP) od nedavno je stigmatizirana kao najnepoželjniji stanovnik sluznice želuca. Najmanje polovina čovječanstva zaražena je ovom bakterijom, a na vidjelo dolaze rezultati istraživanja koji kažu da infekcija počinje još u ranoj dječjoj dobi i u većine zaraženih traje cijeli život, dok je zaraza u odrasloj dobi vrlo rijetka.
HP već od vrtića
Ovisno o razvijenosti sredine i socioekonomskim prilikama gotovo većina djece inficira se u prvih deset godina života (2). Također, zaraza je češća u djece koja pohađaju predškolske ustanove, gdje je presudan upravo taj neposredni kontakt među djecom. Infekcija kod djece može doprinijeti zaostajanju u rastu, te pothranjenošću (2) Osim toga, HP otvara vrata i drugim patogenim uzročnicima bolesti.
Za zdravlje želuca treba se brinuti od najmanjih nogu
Godine 1994. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstala je HP u prvu skupinu karcinogena uz naglasak kako upravo dugotrajna infekcija, stečena u ranoj dječjoj dobi pogoduje razvoju malignih bolesti želuca, poput karcinoma i ne-Hodgkinova limfoma . Posebno je zabrinjavajuće što dugi niz godina ne moraju postojati nikakvi simptomi koji bi ukazivali na prisutnost bakterije u želucu. Nas u Hrvatskoj, također trebaju zabrinjavati rezultati jednog istraživanja prema kojemu je HP prisutna kod 29% šestogodišnjaka (1) , te iznenađujuće visoka pojavnost atrofičnog gastritisa (20%) (1), također kod djece. S obzirom da danas znamo kako je atrofični gastritis povezan sa pojavom malignih bolesti želuca (na drugome mjestu po učestalosti u svijetu), sve je više onih koji drže kako infekciju valja spriječiti i suzbijati u djetinjstvu ili mlađoj dobi, jer to može biti najdjelotvornija metoda sprječavanja pojave gastritisa, čira ili karcinoma želuca u kasnijoj dobi. (2)
Klorofilom protiv Helicobacter-a od djetinjstva
Još davne 1950 utvrđeno je da klorofil ima antibakterijsko djelovanje koje je u osnovi bakteriostatsko. To znači da klorofil sprječava razvoj i umnožavanje mnogih sojeva bakterija, a posebno je učinkovit protiv anaerobnih bakterija (one koje ne trebaju kisik za razvoj). Sljedeće svojstvo klorofila, također značajno u tretiranju vanjskih i unutarnjih rana i ozljeda tkiva, je sposobnost zacjeljivanja tkiva. Sinergistički efekt koji proizlazi iz ova dva djelovanja posebno je došao do izražaja kod tretiranja gastritisa, čira na želucu i dvanaesniku, infekcijama zubi i zubnoga mesa, površinski rana, vaginalnih infekcija, upale sinusa, upalnih bolesti crijeva te fistula.(4)
Nekoliko značajnih studija dokumentira upotrebu klorofila u iskorjenjivanju HP-a, te liječenju gastritisa i peptičkog čira kod osoba gdje se liječenje pokazalo rezistentnim na konvencionalnu terapiju.(3,5,6) Rezultati su impresivni.
U poznatoj Offenkrantz studiji, 20 od 27 pacijenata sa kroničnim čirom riješili su se bolova i ostalih simptoma 24-72 sata nakon početka korištenja klorofila.(5) Potpuni oporavak ozlijeđenog tkiva, dokumentirano rtg snimkama, zbio se u 20 od 24 osobe u razdoblju od 2 do 7 tjedana. Ovaj izvještaj opisuje i izvanredne primjere oporavka kod dugogodišnjih ozbiljnih slučajeva.
Rafsky i Krieger, pak izvješćuju o dobrim rezultatima upotrebe klorofila (klorofilina) kod spastičnog kolona i ulceroznog kolitisa. (6)
Dr. G.H. Collings pojasnio je važnost klorofila riječima: Klorofil je daleko ispred svih drugih prirodnih tvari po sposobnosti poticanja stanične regeneracije i obnavljanja tkiva.(4 ) On je u svojim istraživanjima dokazao da je vrijeme potrebno za liječenje ozljeda tkiva kraće uz klorofil nego uz korištenje penicilina, vitamina D ili sulfanilamida .(4)
Pored Tekućeg klorofilina, preporučujemo korištenje Paraprotexa za što uspješniju i prirodniju borbu protiv bakterije koja ugrožava zdravlje želuca.
Paraprotex je biljni preparat namijenjen održavanju zdravlja probavnog sustava i uklanjanju parazita iz crijevnog trakta. Sadržava biljne iscrpine i biljna ulja koja imaju antibakterijsku, antivirusnu i fungicidnu aktivnost. Npr. za ulje sjemenki grejpa mnogobrojna laboratorijska i klinička ispitivanja potvrđuju efikasnost protiv 800 različitih sojeva bakterija i oko 100 vrsta gljivica, kao i nekih parazita. Za češnjak je još Louis Pasteur utvrdio da pokokazuje antibiotska svojstva, a danas se zna da štiti jetru od štetnog djelovanja lijekova i toksina.
Čudesnom drvetu Pau D’Arco (Taheebo) aktualna farmakologija pripisuje antigljivična, antiparazitska, antitumorska, antiupalna i antibakterijska svojstva.
Tu su i ulje karanfilića (Eugenia Cariophyllata Thumb) čiji sastojak eugenol pomaže pri probavljanju jer relaksira muskulaturu gastrointestinalnog trakta, djeluje protiv crijevnih parazita, a djeluje i u širokom spektru antimikrobno.
Mirta, biljka poznata još iz biblijskih vremena, posebno blagotvorno djeluje na osjetljivu sluzokožu desni, dušnika, želuca i tankog crijeva. Polje djelovanja mirte je široko: obuhvaća većinu probavnih problema, od pokvarenog želuca do gastrointestinalnih čireva.
Način uporabe i doziranje: preporučujemo dnevno 3 x1 tableta Paraprotexa koje je najbolje popiti prije ili između obroka sa čašom vode u koju je otopljena 1 žlica Tekućeg klorofila.
Prehrana
Ne preporučuje se hrana koja nadražuje sluznicu probavnog trakta: prevruća i prehladna jela i napitci, pikantna jela i začini, nedovoljno sažvakana hrana, alkoholna pića, crna kava, jaki čajevi, prekasne večere, izgladnjivanje itd.
Hrana koja se preporučuje:
- Juhe - nemasne juhe od povrća, riblje juhe (bijela riba)
- Meso - nemasno meso kuhano ili pečeno na žaru.
- Ribe - kuhane ili pečene na žaru (u pećnici bez masnoće).
- Mlijeko - jogurt, svježi kravlji ili kozji sir, rižino i zobeno mlijeko
- Žitarice - dvopek, kukuruzna tjestenina, krupice, zobene i ječmene te rižine pahuljice , riža.
- Povrće - kuhani krumpir ili pečen u pećnici bez masnoće, povrće kuhano ili kao varivo bez zaprške (umjesto zaprške ukuhati malo brašna ili krupicu)
- Masnoće - ulje samo na kraju kuhanja dodati u jelo, ništa prženo (maslinovo, laneno, bučino)
- Slatkiši - umjereno po mogućnosti sa zamjenskim šećerom (fruktoza)
- Voće – banane, jabuke, kruške, kuhano voće bez šećera
- Začini- limun, sol bez natrija
- Pića - izvorska voda negazirana, čajevi>
Literatura:
1. Mirjana Percl, Sanja Kolaček, Oleg Jadrešin, Alojzija Boričević, Helena Kapitanović, Josip Grgurić: Helicobacter pylori i gastroduodenalne bolesti u naših bolesnika: 9-godišnje iskustvo, Paediatria croatica, Vol. 42, srpanj-prosinac 1998
2. Sanja Kolaček, Mirjana Percl: Helicobacter Pylori u djece, Paediatria croatica,Vol. 42, srpanj-prosinac 1998
3. Carpenter, E. 1949. Clinical experiences with chlorophyll preparations with a particular reference to chronic osteomyelitis and chronic ulcers. American Journal of Surgery. Feb.1949.
4. Gruskin, B. 1940. Chlorophyll — its therapeutic place in acute and suppurative disease. American Journal of Surgery 49:49-55.
5. Offenkrantz, W. 1950. Water-soluble chlorophyll in the treatment of peptic ulcers of long duration. Review of Gastroenterology 17:359-367.
6. Rafsky, H. and Krieger, C. 1948. The treatment of intestinal diseases with solutions of water-soluble chlorophyll. Review of Gastroenterology Više informacija možete dobiti na slijedeći broj telefona 031/502-312 te na e-mail adresu info@zdravljeizprirode.hr
isprintaj <<< nazad
70001
xx
|
Newsletter
|
Besplatne elektronske novine o poboljšanju zdravlja prirodnim putem.
Poštujemo Vašu privatnost i ne toleriramo spam.
Stotine članova već imaju koristi od ovih
dragocjenih informacija, a sada možete i vi.
|
|