Bolesti i liječenje
Ulcerozni kolitis
Ulcerozni kolitis je autoimuna kronična upalna bolest sluznice, isključivo završnog dijela debelog crijeva (rektum). Bolest je obilježena napadom vlastitog imunološkog sistema na sluznicu debelog crijeva. Bolest počinje upalom, potom čirevima (ulkusi), blagim grčevima, povremena krvarenja sa sluzi, blažim proljevom sa nekoliko rijetkih stolica dnevno. Periodi zatvora su također česti.
Liječenje ulceroznog kolitisa prirodnim putem:
1. Prehrana
2. Nadopuna prehrani
1. Osnovne smjernice u prehrani
Proteini su veoma važni za rast i oporavak stanica, a oboljeli trebaju više proteina nego zdrava populacija. Dobar izbor je bijela rib ate riba hladnih mora, meso kunića, bijelo meso peradi. Ostali izvori proteina su svježi kravlji i kozji sir, nemasno meso, mahunarke (treba ih pasirati).
Oboljeli također trebaju birati kompleksne ugljikohidrate koji su dobar izvor vlakana. Svježe voće (npr. jabuke, grejp, jagode, borovnice, maline, nar..) mogu imati i zaštitnu ulogu kod upalnih bolesti crijeva. No, sa voćem treba biti pažljiv, jer jednostavni šećeri mogu povećati upale te stoga treba izbjegavati sušeno voće kao i voće s većim udjelom šećera (grožđe, lubenica..). Također, treba napomenuti da hrana s visokim udjelom vlakana može izazvati plinove, nadutost i bolove u trbuhu. Problemi se mogu izbjeći, ili barem reducirati, ukoliko se jede često i u malim količinama, takvu hranu dobro je izmiksati ili propasirati kako bi se vlakna usitnila.
Izbor masnoća izuzetno je važan ! Oboljeli bi trebali u svoju prehranu uvesti ulja koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama, naročito omega-3 masnim kiselinama. To su laneno, maslinovo, sojino, riblje ulje. Prehrana kod upalnih bolesti ne bi trebala sadržavati niti jednu drugu vrstu masnoća osim spomenutih. Esencijalne masne kiseline w6 i w3 uzete u svom izvornom obliku (laneno ulje, laneno sjeme samljeveno, maslinovo ulje), postati će dio membrane novih stanica, Zdrava membrana može djelotvorno utjecati na sve procese u stanici te lakše privući kisik u stanicu. Ovo je presudna stvar za stanični metabolizam, a manjak esencijalnih masnih kiselina vodi do stanične gladi za kisikom (Budwig J., 1992.).
Kada se, pak, u prehrani koriste masnoće izložene procesima kuhanja, prženja, hidrogeniziranja (margarin), rafiniranja i oksidacije, postaju toksičan otpad te mijenjaju normalnu strukturu membrane. Užegle masti nalazimo u prženim biljnim uljima, a trans-masne kiseline u margarinima svih vrsta, kolačima koji sadržavaju margarin, lisnatom tijestu, grickalicama, keksima itd.
Dakle treba općenito izbjegavati hranu koja je pečena na ulju ili pohana. Osim kemijskih i organoleptičkih svojstava, koja kod ovakvih namirnica odstupaju od onih prirodnih, radi se i o važnoj činjenici da ovakve namirnice imaju i drugačiju energiju tj. vibraciju energetskih polja. Zbog toga ovakvu hranu svrstavamo u grupu mrtve hrane jer nam ne donosi važne elektronske poticaje nužne za očuvanje i vraćanje zdravlja. Samo ono što je prirodno je i živo, te potiče procese regeneracije organizma. Hrana mora stoga biti prirodna, po mogućnosti iz organskog uzgoja.
2. Nadopune prehrani
Nadopunjavanje hrane vitaminima i ostalim esencijalnim mikronutrijentima nužna je kod upalnih bolesti crijeva. Posebno je važna suplementacija folne kiseline, čiji deficit može povećati rizik od malignih oboljenja crijeva. Minerali, posebno kalcij, magnezij, cink i selen, također zahtijevaju dodatnu suplementaciju, zbog slabije apsorpcije iz crijeva.
Za zdravlje crijeva važan je i vitamin K (kojim je posebno bogata djetelina lucerna).
Probiotici mogu biti korisni kod ovih bolesti. Dobar izvor je jogurt ili fermentirano mlijeko koji sadrže aktivne kulture bakterija koje se prirodno nalaze u probavnom sustavu, tzv. dobre bakterije.
Aminokiselina glutamin glavno je metaboličko gorivo stijenci crijeva, omogućava odvijanje apsorpcije, djeluje antioksidativno, antiupalno te omogućava normalnu propusnost crijevnih resica, te kao takva ima povoljan učinak kod bolesti crijeva.
Esencijalne masne kiseline te omega-3 masne kiseline, imaju protuupalno djelovanje i uvijek su nužne za oporavak probavnog sustava. Kombiniraju se sa beta karotenom i vitaminom E.
Nadopune koje su posebno korisne:
- Tekući klorofilin – ½ čepa (15-20 ml) pomiješati sa pola litre vode te popiti tijekom dana, više mjeseci. Može se koristiti dugoročno, kako tijekom akutne faze tako i tijekom mirovanja
- Green care - Djetelina lucerna izvor vitamina, minerala te vitamina K – u obliku klica, praha ili kapsula , ne koristiti dulje od 2 mjeseca
- Glutamin – 2x1 jušna žlica (20-30 g dnevno), pomiješati sa tekućinom te popiti neovisno o obroku, piti tijekom 40-tak dana, prema potrebi i duže
- Probiotičke bakterije: Probiobalance koji sadržava 3 soja probiotičkih bakterija sa ukupno 4 milijarde liofil.bakt.stanica, uzima se 1 kaps svakodnevno dnevno tijekom akutne faze , a tijekom faze mirovanja bolesti dovoljno je uzimati 1 tabletu 2-3 dana u tjednu
- Kordiceps - kineska ljekovita gljiva - harmonizacija imunološkog sustava
- Minerali i vitamini - najbolje je uzimati full spectrum (puni sustav minerala i vitamina)
- Omega 3 - najbolje uzimati u obliku sjemena lana sa jogurtom
Također preporučamo ananas zbog bromelaina koji izuzetno djeluje na upalne procese te svježu čičoku (helianthus tuberosus) u oblku salate.
* Ovo su nutricionističke preporuke koje ne zamijenjuju terapije prepisane od strane vašeg liječnika.
Više informacija možete dobiti na slijedeći broj telefona 031/502-312 te na e-mail adresu info@zdravljeizprirode.hr
isprintaj <<< nazad
76542